Windowmanagers

Uit Linuxdocs.nl
Ga naar: navigatie, zoeken

Er zijn ontzettend veel verschillende windowmanagers, en er moet haast voor iedereen wel een gepaste bestaan. Hieronder volgt een lijst van de meest populaire:

FxWM

Sjabloon:FxWM

Gnome

Gnome is de standaard windowmanager voor Debian en Ubuntu. Deze biedt veel flexibiliteit en mogelijkheden, maar is door al deze opties voor oudere pc's aan de zware kant.

Screenshots voor Gnome

KDE 4

KDE - Sinds KDE naar versie 4 is gegaan is het grafisch een erg zware windowmanager en niet aan te raden voor gebruikers met oude hardware. KDE is wel erg gebruikersvriendelijk en vooral voor beginners zijn er veel hulpprogramma's aanwezig om het systeem te leren kennen.

Screenshots voor KDE 4

KDE Trinity

KDE-Trinity is KDE 3 maar dan voor de nieuwere distro's. Dit project is door Pearson Computingovergenomen en biedt een goed alternatief voor mensen die KDE 4 te lomp vonden worden, maar zich niet helemaal hebben kunnen vinden in sommige beperkingen van XFCE. De desktop kan naast andere windowmanagers worden gebruikt, zelfs in combinatie met KDE 4.

Tevens zijn er live cd's en complete installaties voor download beschikbaar. De cd's die bij Pearson Computing worden aangeboden bevatten nog de oude KDE3 structuur en zullen zich ook zo gedragen. Installatie via de Trinity repository installeert de compatibele versie met KDE 4, en is aan te raden voor bestaande systemen.

Screenshots voor KDE-Trinity

Installatie instructies voor KDE-Trinity

LxDE

LxDE is nog compacter en veel zal in het begin moeten worden gedaan via een terminal venster. Deze windowmanager is gebaseerd op Openbox en is zeer geschikt voor oude pc's. Er is zelfs al gemeld dat het goed werkt met een oude 486.

Screenshots voor LxDE

OpenBOX

Sjabloon:OpenBOX

XFCE

XFCE is erg compact, doch zeer functioneel. Zeer geschikt voor gebruikers die minimalistisch zijn of gewoon van een snel systeem houden. Ook zeer goed te gebruiken voor EEE pc's en netbooks.

Screenshots voor XFCEHow-TO's | Hoofdpagina | Linux Nieuws | Externe links | Help