Ubuntu

Uit Linuxdocs.nl
Ga naar: navigatie, zoeken

Ubuntu is een typisch desktop systeem. De distro is meestal mooi om te zien en veel opties en mogelijkheden zijn standaard al geïnstalleerd. Met de nieuwste versies zijn alle opties met een simpele muisklik geregeld. Eveneens drivers voor hardware worden voor een steeds groter deel tegenwoordig bij opstart al opgehaald van de server en voor doorstart geïnstalleerd zodat de gebruiker er geen omkijken naar heeft. Het pakketbeheer is debian gebaseerd en daardoor erg goed in de hand te houden. Vooral voor ex-windows gebruikers is Ubuntu ideaal vanwege de vele thema's die beschikbaar zijn, waaronder Windows XP en Vista. Ubuntu is er in veel smaken:

Ubuntu: de standaard variant zoals hierboven beschreven met de Gnome windowmanager.

Kubuntu: gebruikt de KDE windowmanager. Sinds KDE naar versie 4 is gegaan is het grafisch een erg zware windowmanager en niet aan te raden voor gebruikers met oude hardware. KDE is wel erg gebruikersvriendelijk en vooral voor beginners zijn er veel hulpprogramma's aanwezig om het systeem te leren kennen.

Xubuntu: Ubuntu met XFCE als windowmanager. XFCE is erg compact, doch zeer functioneel. Zeer geschikt voor gebruikers die minimalistisch zijn of gewoon van een snel systeem houden. Ook zeer goed te gebruiken voor EEE pc's en netbooks.

Lubuntu: Ubuntu met LxDE als windowmanager. LxDE is nog sneller en compacter dan XFCE en sinds Ubuntu 12.04 ook best gebruikersvriendelijk, ook voor beginners. Deze variant van Ubuntu leent zich het best voor de oudere en compactere machines, maar snelle machines worden er nog sneller van.

De laatste LTS variant van Lubuntu is voor de volgende architecturen beschikbaar: Voor oudere pc's met 3GB of minder aan geheugen en enkele processor, Voor dual cores en hoger, alsook voor Voor moderne 64bits pc's en iMacs

Na de eerste installatie dient u een upgrade te doen, alsook opnieuw op te starten, omdat er een nieuwe kernel geïnstalleerd wordt die vooral bij moderne pc's aanzienlijke verbetering geeft (de beroemde verbetering met maar 250 regels). Ook is deze versie een LTS variant (Long Term Support) dat inhoudt dat veiligheidsupdates voor lange termijn (meestal 5 jaar) zullen worden meegenomen, zodat je er voorlopig geen omkijken naar hebt.

UbuntuStudio: Deze variant is uitgerust met de Gnome windowmanager en heeft standaard erg veel applicaties voor audio en videobewerking aan boord.

MythBuntu: Net als UbuntuStudio draait deze ook Gnome en biedt op het gebied van multi media standaard opties aan.

Na installatie kan altijd gekozen worden componenten van de verschillende versies te installeren om zo het systeem helemaal naar eigen hand te zetten.

Ubuntu is een distro dat door de firma Canonical sinds 2005 met Mark Shuttleworth aan het roer wordt verspreid voor zowel commericiële als particuliere doeleinden. Het is de meest populaire op dit moment. Canonical heeft zijn oorsprong in Zuid Afrika. Ubuntu is het afrikaanse woord voor 'Gemeenschappelijk', 'Één voor allen, allen voor één' en werd aanvankelijk opgezet om voor iedereen goede software bereikbaar te maken.

Ubuntu is inmiddels te veel van Debian vervreemd om ongestraft pakketten uit te wisselen. Steeds meer distro's baseren hun uiterlijk op de onderliggende software van Ubuntu en spreken we tegenwoordig liever van Ubuntu gebaseerde distro's.