Systeemvariabelen

Uit Linuxdocs.nl
Ga naar: navigatie, zoeken

Systeemvariabelen zijn te vinden in de map /var. Hier zijn ontzettend veel gegevens in te lezen en/of aan te passen.

Interne mail

/var/mail: hier staan lokale systeem meldingen die door het systeem met hoge prioriteit zijn verstuurd naar root, of gewone mails in mbox formaat die gebruikers onderling met elkaar kunnen uitwisselen.

Logs

/var/log: Deze map bevat een aantal belangrijke gebeurtenissen die door het systeem zijn vastgelegd.

/var/log/auth.log: Dit bestand bevat informatie over inlogpogingen, verkrijgen van rootrechten, eigenlijk alles omtrent het naar binnen gaan van het systeem. Vooral voor hackers is dit bestand erg interessant om na het verkrijgen van rootrechten hun acties uit te wisen. Om dit te beveiligen zijn verschillende methodes die gebruikt kunnen worden. Met name diversiteit in manieren van beveiligen maakt het systeem het veiligst. Opvolgbestanden als het bestand te lang wordt zijn /var/log/auth.log.1 en daaropvolgende /var/log/auth.log.2.gz en doorgenummerd.

/var/log/daemon.log: Als apparaten worden aangekoppeld, uitgeschakeld, een daemon die draait een melding heeft komt dit allemaal hier te staan. Dit bestand heeft net als bovenstaande een soortgelijk opvolgsysteem van bestanden.

/var/log/debug: Hier komen meldingen te staan hoe met de hardware wordt omgegaan en aan de hand van deze gegevens is dat in de configuratie van de doelbewuste driver en/of applicatie aan te passen.

/var/log/dkms_autoinstaller: Bij opstart wordt bij de nieuwere kernels (2.6.30 en hoger) automatisch gecontroleerd of bepaalde drivers geïnstalleerd moeten worden, bijvoorbeeld na het vervangen van hardware. De wijzigingen worden in dit bestand opgeslagen.[/p]

APT variabelen

/var/cache/apt/archives: Alle in het verleden gedownloade pakketten door apt, die in principe verwijderd kunnen worden als het systeem goed draait. Soms is het wenselijk bepaalde versies na een upgrade terug te zetten, zeker bij het draaien met bleeding edge software (de nieuwste, nog amper geteste pakketten).

/var/lib/apt/lists: bevat de laatst gedownloade pakketlijsten.

/var/lib/apt/info: database met geïnstalleerde pakketten.

Overige variablen

/var/games: high scores van de geïnstalleerde spelletjes.


(Deze pagina is nog in aanmaak)How-TO's | Hoofdpagina | Linux Nieuws | Externe links | Help