RAID-Pagina5

Uit Linuxdocs.nl
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoewel niet beschreven in deze howto, er zijn een aantal handige programma's gemaakt voor RAID. Weet u een handig programma betreffende deze how2? Mail deze dan even door aan <a href="mailto:michaell@linuxdocs.nl">mij</a>, en ik zal de link erbij zetten.

RAID van grootte veranderen en omzetten

Er is voor dit doel een handig programma ontwikkeld. Dit programma zal u in staat stellen om zo even van een uit 2 schijven bestaande RAID-1 array naar een uit 4 schijven bestaande RAID-4 array te verwisselen. Ook is het een handige tool om een schijf toe te voegen in een bestaande array en nog veel meer.

Hou er rekening mee dat dit programma in de zogenaamde alpha staat verkeerd en niet klaar is voor productie. Het programma werkt hier prima, maar het is een tijdrovend proces en als het faalt dat zal het alle bestaande data op uw array vernietigen. Het maken van een volledige backup is dus noodzakelijk!

Het programma kunt u downloaden vanaf: http://unthought.net/raidreconf/

Backups maken

Onthoudt: Een RAID oplossing is niet geschikt voor backup's. Er is geen enkele optie in uw RAID config aanwezig die uw data zal herstellen na een ernstige systeemfout. Ook zal geen enkele RAID array uw data beschermen tegen aardbevingen, brand, orkanen of andere rampen.

Het is dus belangrijk om uw data te beschermen, met niet alleen RAID. Maar ook met normale backup methoden. Een uitstekend systeem om backups te maken van al uw data is met het volgende backup programma:
The Advanced Maryland Automatic Network Disk Archiver

Veel plezier met uw software RAID oplossing. Ik hoop dat u wat aan dit document heeft gehad :)
Vragen kunt u ten allen tijden kwijt op ons forum.How-TO's | Hoofdpagina | Linux Nieuws | Externe links | Help