Debian

Uit Linuxdocs.nl
Ga naar: navigatie, zoeken

Debian

Debian is de beste keus als je een flexibel systeem wilt hebben dat op een comfortabele manier server applicaties kan draaien. Na installatie een paar opties aanpassen en extra pakketten bij installeren maakt het ook tot een erg goed desktop systeem. Debian is erg snel, gemiddeld compact en heeft een erg goed en gemakkelijk pakketbeheer.

Debian heeft standaard de Gnome windowmanager bij installatie, maar in het installatiemenu kan ook voor andere windowmanagers worden gekozen zoals KDE 4, XFCE, LxDE of FxWM. Ook na installatie is dit nog te wijzigen, en meerdere windowmanagers zijn naast elkaar te gebruiken.

Na installatie kan altijd gekozen worden componenten van de verschillende windowmanagers te installeren om zo het systeem helemaal naar eigen hand te zetten.

Debian vindt zijn oorsprong in 1993. Het komt van de namen van de schepper van Debian, Ian Murdock en zijn vrouw, Debra. Meer info

Het beleid van Debian is voornamelijk een schoon, gecontroleerd systeem onderhouden. Firmware die niet van broncodes zijn voorzien worden standaard niet in het systeem verwerkt. Omtrent veiligheid is dit een sterk punt van Debian, maar helaas is dit ook meteen de zwakke kant, omdat niet alle hardware zal werken zonder zelf deze firmware naderhand te installeren. Dit kan met bijvoorbeeld een netwerkkaart best lastig zijn, zeker voor beginners.How-TO's | Hoofdpagina | Linux Nieuws | Externe links | Help